Aktív szén szűrő dobozban ( tömeges változat)

Miért hasznos az aktív szén szűrő?

Bár elsőre meglepőnek tűnhet az aktív szén használata víz-szűréshez, de a japánok már évszázadok óta előszeretettel használják ezt. Mi is az eredeti japán gyártási módszernek megfelelően állítjuk elő aktív szenet. Egy ilyen rúd minden esetben fenntartható erdészetből származó fából készül, és képes rá, hogy jobb ízűvé tegye az iható minőségű csapvizet, miközben értékes ásványi anyagokat juttat bele, és magába szívja a nem kívánatos kémiai anyagokat, ízeket, mint például a klórt.


Hogyan használjam?

Első lépésként forraljon vizet és helyezze bele az aktív szenet, majd hagyja benne nagyjából 10 percet. Ezt követően töltse fel iható minőségű csapvízzel palackját, kancsóját és helyezze bele a kifőzött szenet és engedje dolgozni. A legjobb, ha egy egész éjszakára a vízben hagyja, ennyi idő alatt éri el ugyanis a legjobb hatékonyságot, de a víz ízében már egy óra után is jól észrevehető a változás - melyet garantáltan szeretni fog! Használja az aktív szenet Eau Carafe-ban, Personal Carafe-ban vagy bármilyen más palackban, kancsóban!

 

Mennyi szenet kell használnom?

1 liter víz szűréséhez nagyjából 50gm szenet érdemes használni.

 

Kell, hogy megmossam/tisztítsam a szenet?

Az első használat előtt mindenképp érdemes kifőzni a szenet, legalább 10 percen át lobogó vízben.

 

Mennyi ideig jó az aktív szén?

Idővel észreveheti a víz ízén, hogy a szén hatékonysága alább hagy. Ilyenkor érdemes újra 10 percre, forrásban lévő vízbe tenni a szenet. A forró, bugyogó víz kimossa mindazokat a káros anyagokat a szénből, melyet használat közben magába szívott. Általánosan elmondható, hogy a szén egy forrázás után 3 hónapnyi szűrésre alkalmas, viszont ha előbb észreveszi a hatékonyság csökkenését, mindenképp javasolt az újraforrázás. Ennek köszönhetően egy adag szénnel akár hat hónapig is élvezheti a szűrt víz selymesen finom ízét!

 

Hogyan működik?

Az aktív szén hihetetlenül porózus felülettel rendelkezik, rengeteg apró üreggel és kitüremkedéssel. Mindössze egy grammnyi szén felülete meghaladja az 500m2-t (ami nagyjából egytizede egy normál focipályának). Az aktív szén vonzza a szennyezőanyagok ionjait, melyeket meg is tart magán. Ezen kívül pedig képes arra is, hogy értékes ásványi anyagokat juttasson vissza a vízbe, ami fokozza annak ízét és az egészségre gyakorolt hatását.

 

Veszélyes lehet, ha lenyelek egy darabnyi szenet?

Természetesen észrevehet a vízben apró, úszó széndarabokat, de ettől nem kell megijdenie, egyáltalán nem veszélyes. (Aktív széntablettát írnak fel hasmenés, haspuffadás és emésztési zavarok enyhítésére is).


Milyen más felhasználási módjai vannak az aktív szénnek?

Hat hónap elteltével, amikor befejezte vízszűrő feladatát az aktív szénrúd, akkor sok másodlagos felhasználási módja lehet. Ha összemorzsoljuk és beletesszük a cserepes virágaink földjébe, akkor olyan értékes tápanyagokat adunk a virágainknak, ami jótékony hatással van a növekedésükre. Porózus felületének köszönhetően szagtalanító szerként is használható, hogy eltávolítsa a nem kívánt szagokat a macskaalomban, szennyestartóban, pelenka tárolóban vagy cipőben. Az aktív szénrúd hatékony nedvességmegkötő, és ha betesszük a ruhásszekrénybe, akkor a levegő nedvességtartalmát is képes megkötni.  Az aktív szén ezen túlmenően pedig az etilén felszívásával meghosszabbíthatja a friss ételek élettartamát, ha a hűtőszekrény zöldségfiókjába vagy gyümölcsös tálba helyezi.

 

Használhatom a szenet ízesített vízzel (gyümölcsös vízzel vagy teával)?

Semmiképp ne használja a szenet se teával, se gyümölcslével, se semmi mással, csak iható minőségű csapvízzel.

 

Mi az aktív szén története?

Az eredete nem egészen tisztázott, de úgy ismert, hogy az aktív szenet (más néven a fehér szenet) Japánban találta fel egy Kukai nevű tudós-szerzetes, nagyjából 1200 éve. Széles körben elterjedtté viszont csak a 17. században vált, egy bizonyos Binchuya Chozaemon nevű férfinek köszönhetően.

 

Hogyan készül?

Egy fenntartható forrásból származó farudacskát egy kemencébe helyeznek, és viszonylag rövid idő alatt a fa alacsony hőmérsékleten elszenesedik. A folyamat végére a kemence hőmérsékletét nagyjából 1 000 °C-ra emelik, hogy a rúd vörösen izzon. Ezután a rudat gyorsan kiveszik a kemencéből, majd befedik egy különleges porral, ami földből, homokból és fahamuból tevődik össze. Emiatt lesz fehéres színű a szén (ezért hívják fehér faszénnek). A hirtelen felforrósítást gyors hűtés követi, ettől a fa kérge leválik, és sima felületű lesz. Ha megkoppintjuk, akkor selymes, fémes hangot fogunk hallani.

 

Hol készül?

Mivel a fenntarthatóság minden tevékenységünk alapja, úgy döntöttünk, hogy szenünket Laosz szakképzett kézműves aktívszén-gyártóitól szerezzük be, mert ők szigorú természetvédelmi szabályokat követve védik az erdőket, amelyekből fát gyűjtenek. Csak gyorsan növő őshonos fák ágait metszik, melyeknek a gyökereit nem bántják. Ez azt jelenti, hogy a fák öt évenként megújulhatnak és újra betakaríthatóvá válnak.